Investeringen in zonne-energie bijna tot stilstand
Begin 2024 berichtten we over de forse groei van teruglevering van zonne-energie. Zowel het aantal klanten als het totale terugleververmogen was de afgelopen jaren enorm gegroeid. Dit heeft uiteraard impact op onze energienetten, die versneld verzwaard moeten worden om alle energie te kunnen blijven transporteren over het elektriciteitsnet. Toch zien we het afgelopen jaar een daling van het aantal klanten dat geïnvesteerd heeft in zonne-energie.
Cijfers
Het eerste half jaar van 2023 werden bij 3.825 klanten zonne-installaties opgeleverd. Maar het eerste half jaar van 2024 waren dit slechts 1.341 klanten. Dat betekent een daling van 65%.
Het tweede half jaar van 2024 meldden slechts 700 klanten zich als leveraar van zonne-energie, tegen maar liefst 2.101 klanten in het tweede half jaar van 2023.
In totaal werd in 2023 25,5 MW vermogen aan zonne-energie geïnstalleerd. In 2024 was dit slechts 8,7 MW.
Dit is inclusief nieuwbouwwoningen, die bijna allemaal worden voorzien van zonnepanelen. Dit betekent dat het aantal bestaande woningen met zonne-energie sterk is afgenomen. Niet alleen wordt hiermee minder snel duurzame energie opgewekt, ook de bestaanszekerheid bij bedrijven in de zonnepanelen-sector staat onder druk.
Verzadiging, onzekerheid over salderen en terugleverkosten oorzaken voor daling
Wij herkennen momenteel drie belangrijke oorzaken voor deze daling.
- De belangrijkste reden is dat veel mensen afgelopen jaren al de stap hebben genomen om te investeren in zonnepanelen. De klanten met een geschikt dakoppervlak en beschikbare financiën hebben die investering in zonnepanelen dus al gedaan.
- De tweede reden is dat de toekomst van de salderingsregeling lang onzeker was. Afgelopen jaar heeft het kabinet besloten de salderingsregeling per 2027 af te schaffen. Dit kan zorgen voor een langere terugverdientijd dan met de salderingsregeling.
- Als laatste reden zorgt de invoering voor terugleverkosten door energieleveranciers ook voor een minder aantrekkelijke terugverdientijd.
Ongeveer 40% van onze consumenten levert energie terug. Maar voor 60% is de stap om over te gaan op zonne-energie toch nog te groot of niet relevant.
Zonne-energie blijft aantrekkelijk
Het aanhouden van de salderingsregeling was niet houdbaar. Klanten die zonne-energie opwekken, profiteren ten koste van de klanten zonder zonnepanelen. En de salderingsregeling was een goede motivator om duurzame opwek te vergroten, maar uiteindelijk werkt het ook congestie in de hand: het zorgt voor piekbelasting op het energienet, omdat er geen prikkel is om de energie te verbruiken op het moment van opwek.
Maar zonder salderingsregeling en met terugleverkosten van energieleveranciers kan zonne-energie nog steeds interessant zijn. Zeker als je je energieverbruik flexibel kunt regelen, dus energie gebruiken op het moment dat je energie opwekt. Zonnepanelen zijn ook zonder deze voordelen nog steeds erg aantrekkelijk. Zeker in de regio Westland en Midden-Delfland kunnen nog voldoende woningen en bedrijfspanden uitgerust worden met zonnepanelen. Er is relatief weinig hoogbouw.
We blijven werken aan het energienet
De daling van zonnepanelen is geen reden om te stoppen met het klaarmaken van het energienet van de toekomst. Door de inpassing van elektrisch vervoer en warmtepompen wordt er steeds meer elektriciteit verbruikt. We verwachten dat er een periode aanbreekt waarin weer meer zonnepanelen worden geïnstalleerd. We werken dagelijks hard aan het energienet van nu en de toekomst.

Deel dit artikel