Samenwerken aan energiebeschikbaarheid

Gepubliceerd op 12-12-2024
Leestijd 4

Ook in 2025 hebben we elkaar nodig om te zorgen voor energiebeschikbaarheid voor iedereen. Enerzijds door slim en optimaal gebruik te maken van het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld binnen energieclusters en -hubs. Anderzijds door het verduurzamen van het energiesysteem, onder andere met biogas, waterstof en een warmtenetwerk voor de glastuinbouw. Tegelijkertijd blijven uitbreidingen en verzwaringen van het elektriciteitsnet onmisbare stappen in het realiseren van een robuuste en duurzame energievoorziening. 
 




De impact van de energietransitie is groot. Alleen door samen te werken, kunnen we de uitdaging aan!


Paul Langereis, directeur Westland Infra Netbeheer 

 


Uitbreiden van en slim omgaan met capaciteit 
In de regio Westland en Midden-Delfland ligt een uniek energienet. Verhoudingsgewijs zijn er veel grootverbruikers door glastuinbouwbedrijven en transport- en logistiekcentra.Dankzij een jarenlange focus op netoptimalisatie voor deze klanten kleurt onze regio niet rood op de capaciteitskaart voor afname. Deze capaciteit is de komende jaren hard nodig voor de verduurzaming van de regio en de glastuinbouw. Onder andere elektrische warmtepompen gaan grote invloed hebben op de netcapaciteit. 

Voor teruglevering hebben we te maken met een vooraankondiging netcongestie. Hierdoor staat een gedeelte van onze klanten (in de categorie grootverbruik), die capaciteit voor teruglevering willen, op een wachtlijst. 
Het einde van het congestieonderzoek naar het probleem en de oplossingsrichtingen is in zicht. We zijn momenteel al bezig met een uitbreiding van het transformatorstation in Westerlee. Dit levert in de eerste helft van 2025 extra capaciteit op. Klanten op de wachtlijst worden persoonlijk geïnformeerd 

Buurtgerichte aanpak 
De uitdagingen op het energienet in woonwijken nemen ook toe. De druk stijgt op dit net, zowel bij afname als teruglevering. Dit is een gevolg van de stijging van het aantal elektrische apparaten wat we gebruiken. Denk aan het laden van auto’s, elektrisch koken, de opkomst van warmtepompen, maar ook de grote stijging van het aantal zonnepanelen zorgt op zonnige momenten voor grote druk op dit net. 
Daarom investeren we de komende jaren steeds meer in het net. Dit doen wij in samenspraak met gemeentes en andere partijen. En we pakken dat buurtgericht aan. Zo lossen we in één keer de grootste knelpunten voor een hele wijk op. Waar nodig breiden we het elektriciteitsnet uit, verzwaren we kabels en plaatsen we transformatorstations. Deze werkzaamheden vragen om begrip van de omgeving, maar zijn belangrijk voor een toekomstbestendig net. 

Samen houden we energie beschikbaar 
Door als consument of bedrijf bewust met energie om te gaan, helpt u mee aan de beschikbaarheid van energie. En draagt u bij aan een duurzaam energiesysteem. Dit levert u ook lagere energiekosten op. 

Om iedereen in de toekomst van energie te blijven voorzien, is het belangrijk dat we binnen de regio met elkaar tijdig in gesprek gaan. Zo kunnen we nadenken over de beste locaties voor (grootschalige) laadinfrastructuur, het aansluiten van bedrijven en het realiseren van de woningopgave.  

Om de genoemde uitdagingen aan te gaan, hebben we technische experts en knappe koppen nodig. Wilt u werken aan een duurzame toekomst en energiebeschikbaarheid? Kijk op de website van het netwerkbedrijf Juva, waar Westland Infra onderdeel van is.  

Laten we de samenwerking opzoeken! 
 

Samenwerken aan energiebeschikbaarheid