Afschakelen omvormers
Wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan door uw huishouden of bedrijfspand op dat moment wordt gebruikt, wordt deze niet-gebruikte elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als het te druk wordt op het net doordat te veel zonnestroom tegelijk afgevoerd moet worden, kan het voorkomen dat de spanning te hoog oploopt. In zo’n geval schakelt de omvormer uw zonnepanelen uit, om te voorkomen dat er schade wordt veroorzaakt aan uw eigen apparatuur. U kunt op zo’n moment tijdelijk opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Zakt de spanning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat.
Hoe kunt u voorkomen dat uw omvormer afschakelt?
Bij afschakelende omvormers geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is slim om zonnestroom direct te gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Zet daarom overdag als de zon schijnt uw wasmachine, droger of vaatwasser aan. Of maak gebruik van slimme apparaten. Die kunnen geprogrammeerd worden om op piekmomenten aan te gaan. Zo verbruikt u de opgewekte stroom, draagt u bij aan de vermindering van de druk op het stroomnet en is de kans kleiner dat uw zonnepanelen afschakelen. En haalt u dus meer rendement uit uw panelen.
Oplossen van spanningsproblemen in uw eigen installatie
Westland Infra Netbeheer is als uw netbeheerder verantwoordelijk voor een goede spanningskwaliteit in het elektriciteitsnet tot aan de meterkast. De installatie achter de elektriciteitsmeter is uw eigen verantwoordelijkheid. Apparatuur in uw installatie kan bijdragen aan een verstoring van de spanningskwaliteit bij uzelf, maar misschien ook wel bij uw buren. Als u spanningsklachten heeft, ga dan eerst na of het aan uw eigen installatie of apparatuur ligt.
Ligt de oorzaak van de spanningsproblemen in uw eigen installatie? Schakelt u dan met een installateur. De spanningsproblemen kunnen mogelijk op een van de volgende manieren opgelost worden:
- Is de voedingskabel voor de omvormer dik genoeg (bijvoorbeeld 6 mm² i.p.v. 2,5 mm²)? Probeer de kabel zo kort mogelijk te houden.
- Is de uitschakelspanning van de omvormer juist ingesteld?
- Is een driefase-omvormer nodig? Zeker bij een grotere installatie van meer dan 4 kWp verkleint dit de kans dat de omvormer afschakelt door een te hoge spanning.